Szálas vagy filteres teát válasszak?

Teákat sokféleképpen lehet kategóriába sorolni. Az egyik nagy kérdés, hogy filteres vagy szálas teát igyunk. De mi is a különbség? Vegyük szépen sorra őket.

Mit találunk a csomagolásban?

A szálas teák esetében egész tealeveleket és rügyeket válogatnak össze, nagy gondosággal, sokszor kézzel végezve mindezt. A kézi válogatáson felül jellemző még, hogy a tea javából válogatják a szálas teák alapanyagát.

Filteres teáknál jellemzőbb a gépi szedés és feldolgozás. Ez hatékonyságot növel, ám kevesebb teret enged a minőségi válogatásnak.

Meg kell azonban jegyezni, hogy ha minőségi alapanyagból készül – mint pl. A Gorreana ültetvények teacserjéi – akkor aggodalomra ezen esetekben sincs semmi okunk 🙂

Íz és látványvilág

A filteres teákban zúzott törmelék van. Ebben a formában már az első felöntésnél kiad magából minden ízt a tea. Nem is szokás a filtereket többször használni.

Szálas teáknál változó ízvilágot figyelhetünk meg. Felöntésről felöntésre más-más ízek kényeztetik testünket és lelkünket.

És hát a külalak talán mindenki számára egyértelmű.

Elkészítés

A filteres teák elkészítése gyerekjáték. Ezért is nagyon népszerűek. Nincs is ezzel baj, munkahelyünkön két meeting között nem mindig van időnk teatojásba kimérni a szálas teát.

Itt jegyezném azonban meg, hogy bármennyire is rohanunk napközben, mindig érdemes 1-2 percre kicsit lelassítani és kikapcsolódni – akár egy teakészítéssel -, hogy utána új lendülettel mehessen tovább a nap.

A szálas teák elkészítése sem ördöngősség. Akár kezünkkel, akár kiskanállal teszünk egy keveset a bögre aljára vagy a teatojásba és leöntjük 2-3 dl forró (de nem forrásban lévő) vízzel. Pár perc és ihatjuk is 🙂

Ha megjött a kedved egy kis teázáshoz, nézz be webshopunkba. Itt mind a szálas, mind a filteres tea megtalálható!