Az azori teáról

Az alapítás

1883 az év amikor Ermelinda Gago da Câmara és fia José Honorato úgy döntöttek, hogy jó ötlet lenne alapítani egy gyárat. Nem akármilyen gyárról volt itt szó azonban. Ők teát akartak gyártani. Így történhetett, hogy immár, több mint 100 éve a köztudatban él a Gorreana ültetvények és tea neve.

Ezzel létrehozták Európa legrégebbi és sokszor egyetlen teaültetvényét. (Időről időre próbálkoznak más helyeken is tea termesztéssel)

Organikus tea

Az Azori-szigetek messze vannak. Messze az ipari szennyezéstől, messze a rohanó hétköznapoktól és idegeskedéstől.
Közel viszont a nyugalomhoz és a dús zöld növényzethez.
Az állandó esők, a párás meleg időjárás és a gazdag vulkanikus talaj tökéletes receptnek bizonyult a teatermesztéshez.
A teaültetvényeken nem használnak növényvédő szereket, gombaölőket. A feldolgozás során nincs tartósítószer vagy színezék. A végeredmény egy teljesen organikus és tiszta, világbajnok tea. Legyen az akár zöld, akár fekete.

Betakarítás

A betakarítás egész hosszasan történik. Áprilistól Szeptemberig szedik a tealeveleket, tea típustól és cserjétől függően. A szüretelés kézzel történik, akár csak a későbbi feldolgozás bizonyos folyamatai. A teakészítés rejtelmeibe bárki – aki a szigetre utazik – betekintést nyerhet, hiszen a gyár nyitott ajtókkal működik.

Hegyvidék vagy tengerszint?

A legtöbb – főleg távol-keleti – teatermesztő vidék a hegyvidékeken helyezkedik el. Az ottani hőmérséklet és páratartalom kedvező hatással van a növények növekedésére. Jól érzik magukat.
Azonban, ahogy az emberek, úgy a teacserje sem csak egy helyen tud kiteljesedni. És ez a mi szerencsénk 🙂
Az azori szigetek teaültetvényei tengerszinten helyezkednek el. Pontosabban egy pár méterrel felette. Az viszont tény, hogy a teaültetvény közepén állva jól láthatjuk az Atlanti-óceán hullámzó felszínét.

Ez a különleges lokáció is hozzájárul az itt termelt teák egyedi zamatos ízének kialakításához. Minden egyes kortyban érezhetjük a nyugalmat és felfrissülést.

Fent vagy lent?

De nem csak a különböző kontinenseken lesz különböző ízük a teáknak. Elegendő ehhez az is, hogy a domboldalban lévő teaültetvény aljáról vagy tetejéről szedjük a leveleket. A szigeteken gyakran előforduló köd gyakrabban borítja be az ültetvények tetejét, mint a lábánál lévő cserjéket. Így másképp éri őket a napfény és a nedvesség is. Ha nagyon figyelünk és elmélyülünk az ízekben ezt is kiérezhetjük a bögrénkben lévő meleg teából.

Boldog dolgozó, boldog fogyasztó

Az Azori-szigetek, Portugália, az Európai Unió része. Így minden törvény és szabályozás vonatkozik rájuk, amit maradéktalanul be is tartanak. Itt nincs gyerekmunka, nincsenek bevizsgálatlan vegyszerek.
A tea feldolgozása teljesen transzparens és hozzáértő gondos kezek végzik.

A jelen

A Gorreana ültetvények jelenleg 32 hektáron terülnek el és évente mintegy 33 tonna teát teremnek. Ebből a kivételes minőségű és különleges zöld és fekete teából aztán jut a világon mindenhova. A sziget helyi lakosságán kívül fogyasztják Portugáliában, Brazíliában, Németországban, az Egyesült Államokban, Japánban, stb, stb …és most már Magyarországon is.
Fogyaszd Te is, rendeld meg webshopunkban 🙂